Miljø

Å reparere enheter er det beste for miljøet!
Les mer om dette nedenfor

Resirkulering lukker ikke kretsløpet.

Forbrukerelektronikk er blant de mest kompliserte produktene vi vet hvordan vi skal lage. En gjennomsnittlig mobiltelefon består av minst 500 komponenter – de fleste av dem er en komplisert miks av ulike materialer.

En typisk smarttelefon består av omtrent 50% metaller – mange av dem er legeringer av forskjellige materialer.

Noen metaller, som kritiske sjeldne jordartselementer, er for vanskelige eller for dyre å skille ut for resirkulering. Kun et lite antall metaller kan gjenvinnes ved smelting.

Elektronikken vår kan være smart, men den er også skitten.

Her er hva som inngår i enhetene dine før du i det hele tatt kjøper dem:

Én mikrochip

som veier mindre enn noen gram, bruker opp 30 kg med ferskvann.

En stasjonær datamaskin

bruker opptil 30 ganger sin egen vekt i fossilt brensel.

En bærbar datamaskin

slipper ut over 200 kg karbondioksid under produksjonen.

Hva er det i mobiltelefonen din?

Av de over 30 metallene i mobiltelefonen din, har halvparten av disse metallene en funksjonell resirkuleringsrate på under 50% – noe som betyr at egenskapene som gjorde metallet ettertraktet i utgangspunktet, ikke kan beholdes, og metallet kan ikke gjenbrukes.

Det finnes en bedre måte...

Det beste vi kan gjøre for å redusere miljøpåvirkningen av våre elektroniske enheter er å holde dem i bruk så lenge som mulig.

Reparasjon er den første linjen i kampen mot avfall. Det forlenger levetiden til elektronikk: brukerne kan erstatte ødelagte komponenter, sette inn et bedre batteri, eller oppgradere til høyere kapasitet RAM når som helst. Dette betyr mindre avfall på søppelfyllinger og færre ting som blir makulert hos en resirkulerer.

Enda bedre, når ting blir reparert, beholder de all energien og alle materialene de brukte under produksjonen. Ingenting blir bortkastet. Ingenting går tapt.

Reduser, Gjenbruk, Reparer og deretter Resirkuler.

Det er bedre for planeten, lommeboken og bunnlinjen.

Kilde: https://www.ifixit.com/Right-to-Repair/